Skog og utmark:
- Respekter det nasjonale bålforbudet 15. april til 15. september
Ikke tenn bål i skog og utmark i denne perioden.
Utmark er all udyrket mark, skog, fjell og strandområder, inkludert øyer. - Følg med på skogbrannvarselet og følg rådene fra ditt lokale brannvesen
I perioder uten nedbør øker skogbrannfaren raskt. Særlig tidlig på våren før gresset blir grønt, kan brannfaren være ekstrem. Følg med på skogbrannfareindeksen til Meterologisk Institutt. Merk at det kan være store lokale variasjoner. - Bruk godkjente bålplasser hvis du skal tenne bål
Du finner info om hvor de er på din kommunes nettsider. - Tenk over hvor du plasserer bålet i forhold til nærliggende brennbart materiale
- Vær obs på vindretning og vindstyrke
- Unngå å brenne materiale som gir gnister
Det er materiale som papir, bartre, lyng og lignende. - Forlat aldri bålet før du er sikker på at det skikkelig slokket.
Å gå fra et brennende bål kan regnes som uaktsomhet og være straffbart. - Du kan grille i egen hage, men det skal ikke være til sjenanse for naboene
- Unngå bruk av engangsgriller
Hvert år er de årsak til flere gressbranner, og de forsøpler.
Følg skogbrannvett-reglene
I perioder med tørke i naturen kan et lite bål fort utvikle seg til en stor skogbrann. Brannvernforeningen har utformet egne brannvett-regler til bruk i skog og mark, lett inspirert av fjellvettreglene.
- Gjør deg kjent med skogbrannvarselet og lokale forbud før du gjør opp ild.
- Gjør trygge bålvalg, unngå brannfarlig terreng og ta hensyn til vindforhold.
- Vær forsiktig når du gjør opp ild i naturen, selv på korte turer.
- La aldri bålet være alene.
- Husk at et bål kan gi gnister, glør og ulmende røtter under bakken, selv når du tror ilden er slokket.
- Varsle i tide. Vit alltid hvor du er, og ring nødnummer 110 ved ild ute av kontroll.
- Det er ingen skam å droppe grillpølsa; spis maten kald om nødvendig.